Ontbijt en tussendoor


Cheese Cake Cracker

Hier kan geen koekje tegenop...

 

Besmeer een volkoren cracker met (Philadelphia) light zuivelspread. Beleg deze met kersen. In de zomer met heerlijke verse, maar buiten het seizoen zijn diepvrieskersen ook een prima optie.
Foto: Balans Voedingsadvies

Smeuïge warme bananenbroodwafels

Een heerlijk recept van Chiquita: ontbijt of snack voor 2 personen, ongeveer 4 wafels     

  • 2 Chiquita bananen
  • 125 ml sojamelk (naturel of ongezoet)
  • 125 gr volkoren tarwe bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl ahornsiroop of agavesiroop
  • 1 tl zonnebloemolie
  • Extra fruit naar keuze als garnering
  • Extra olie om het wafelijzer in te vetten     
    Foto: Balansvoedingsadvies                                                                                                                                                                                                          

Verwijder de schil van de bananen en prak ze fijn in een kom. Voeg de melk, siroop en olie toe en klop alles door elkaar met een garde. Voeg de tarwebloem en het bakpoeder toe aan het mengsel en klop het met een garde door totdat het gemengd is. Verwarm het wafelijzer en bestrijk het met olie. Verdeel het beslag over de bakplaat. De baktijd is gemiddeld ongeveer 3 – 5 minuten. 

Good mood snack

       Een heerlijke verwennerij...

  • 1 rijst/spelt/maiswafel, besmeerd met halvarine
  • leg hierop 1/2 banaan, in schijfjes
  • verdeel hierover 1 dessertlepel cacao pindapasta (o.a. te koop bij AH)
  • bestrooi tot slot met kokossnippers

          Foto: Balans Voedingsadvies

Heerlijke choco muffins met rode biet (ontbijt, snack)

Onweerstaanbaar lekker!                                                                            

Ingrediënten voor 8 (flinke) muffins:

  • 200 gram gekookte rode bieten
  • 1 ei
  • 100 ml. sojamelk naturel
  • 2 el honing
  • 1 tl vanille extract
  • 60 gram halvarine (vb Alpro sojaboter)
  • 150 gram (spelt)volkorenmeel
  • 4 el cacao
  • 1 theelepel bakpoeder                                                                 
  • 7,5 gram Stevia zoetstof
  • snufje zout

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de gekookte bieten samen met het ei, melk, honing, vanille extract en de gesmolten boter in de blender en mix dit tot een glad beslag. Meng de droge ingrediënten in een kom. Voeg het natte beslag bij het droge mengsel en roer dit door tot een beslag. Verdeel het beslag over de muffinbakvorm en zet ze 25 minuten in de oven.
Foto: Gewichtsconsulenten Limburg

Gezonde zelfgemaakte granola (ontbijt of tussendoor)

Ingrediënten (voor 15 porties)

  • 75 gram hazelnoten
  • 250 gram havermout
  • 4 eetlepels olie
  • 75 gram gedroogde abrikozen, dadels, pruimen of appeltjes
  • 75 gram gebroken lijnzaad
  • 50 gram rozijnen
  • 1 tl kaneel, koekkruiden of gemberpoeder

Warm de oven voor op 180 °C. Hak de hazelnoten grof. Verdeel de havermout en de hazelnoten gelijkmatig over de bakplaat van de oven. Meng de olie erdoor. Rooster de havermout en de noten in het midden van de hete oven in ca. 15 minuten licht. Schep het mengsel halverwege de tijd een keer om. Laat het afkoelen.
Snijd of knip het gedroogde fruit in reepjes. Schep het gedroogde fruit en de rozijnen erdoor. Meng het lijnzaad en wat kaneel door het havermoutmengsel. Bewaar de granola in een goed afsluitbare pot.
Foto en recept: Voedingscentrum

Lekkere fruit muffins (ontbijt of tussendoor)

6 stuks
Ingrediënten:

  • +/- 90 g havervlokken 
  • 3 kleine rijpe bananen, geprakt
  • +/- 75 g appel, geschild en in stukjes of bosbessen, rood fruit (vers of diepvries)
  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder (3 g)
  • Optioneel: voeg een eetlepel zonnebloempitten, kokos of kaneel toe, wat je maar lekker vindt!
    Foto: BGN

Verwarm de oven voor op 200 graden. Prak de bananen. Roer het ei door de banaan. Voeg de vlokken, bakpoeder en de eventuele  pitten, kokos of kaneel erdoor. Tot slot voeg je de stukjes appel erbij.
Schep het mengsel in 6 muffin vormpjes, vergeet niet om deze indien nodig in te vetten. Bak de muffins in 15-20 minuten gaar.