Verrukkelijke hoofdgerechten

Bloemkool-paprikasoep met vegaballetjes (4 personen)

. 1 rode ui
• 1 grote aardappel
• teentje knoflook
• 2 rode puntpaprika's
• 1 bloemkool
• groente-bouillonblokjes
• 1 eetlepel olijfolie
• 1 scheutje melk
• vegetarische gehaktballetjes
• 4 volkorenboterhammen
• 4 eetlepels geraspte kaas

Foto: BGN
 
Snijd de ui, knoflook en paprika. Snijd de bloemkool in roosjes. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Fruit de ui en knoflook in de olijfolie. Voeg de paprika toe en bak even mee. Voeg de bloemkool toe en zet het geheel onder water (1,5 liter water) en voeg 2 á 3 bouillonblokjes toe. Voeg de in blokjes gesneden aardappel toe. Laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Verwarm ondertussen de gril van de oven voor en bestrooi de volkorenboterhammen met de geraspte kaas. Plaats de boterhammen enkele minuten onder de gril, totdat de kaas is gesmolten en een knapperig korstje vormt. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg een scheutje melk en de vegaballetjes toe en laat even doorwarmen. Serveer de soep met de boterhammen.

Mexicaanse tortilla uit de oven  (4 personen)

Dit recept is een heerlijke variatie op de tortilla's uit het werkboek 'ik mag alles eten' van de GCN.
  • 1 tortilla/wrap per persoon (of 2 kleine)
  • 400 gr kipfilet/ vegastukjes
  • 2 rode ui
  • 1 zak paprikamix
  • 1 blikje mais
  • Mexicaanse kruiden
  • 3 eetl. geraspte kaas 20+ of 30+
  • Zure room of salsasaus

Maak de groenten schoon en snijd klein. Snij de kip in stukjes, bestrooi met de Mexicaanse kruiden en bak in een klein scheutje olie . Voeg de groenten toe. Verwarm de wraps even in de magnetron of in de oven voor. Leg het kip-groentenmengsel in het midden van de wrap, rol ze zo rond mogelijk op en leg ze in de ovenschaal (naast elkaar).  Strooi de kaas eroverheen en bak de tortilla's  in de oven (180 graden) in circa 15 à 20 minuten, totdat de kaas gesmolten is. Serveer de zure room of de salsasaus er apart bij. 

Foto: Voedingscentrum 

Veggie hotdog

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 el olijfolie
  • rode ui, in halve ringen gesneden 
  • 1 avocado
  • 1 el chili olie of chilivlokken
  • Citroensap
  • Peper en zout
  • 4 vega (braad)worstjes 
  • 4 volkoren pistolets 
  • 2 handenvol spinazie 
  • 2 grote tomaten, in plakjes 
  • 4 el tomatenketchup
    Foto: BGN

Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. Bak de ui tot ‘ie zacht is, zet aan de kant. Pel de avocado en prak deze fijn met de chili olie- of vlokken. E.v.t. wat peper en zout  en citroensap naar smaak.  Verwarm de vegaworstjes volgens aanwijzingen op de verpakking; eventueel kun je ze grillen. Snijd de broodjes open en verdeel de avocadopuree erover. Beleg ze met een hotdog en vervolgens met de spinazie, tomaten en gebakken ui. Serveer met 1 el tomatenketchup en e.v.t. 1 tl mosterd

 

Lekker met komkommer-tomatensalsa:

4 tomaten, zaadjes verwijderen en de tomaten in blokjes snijden

½ komkommer, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.

 

Meng voor de dressing: 1 teentje fijngehakte knoflook, 1 el verse gesneden koriander, 1 fijngesneden kleine groene peper, 3 fijngesneden lente-uitjes, 1 tl citroensap, 2 el olijfolie, ½ tl komijnpoeder en wat peper en zout goed door elkaar. Meng dit met de tomaten- en komkommerblokjes. Laat minimaal 20 minuten staan, zodat de smaak er goed in kan trekken. 

Chili met (vegetarische) kipstukjes

. 300 g zilvervliesrijst
. 2 el olijfolie
. 2 uien
. 2 tl gemalen komijn (of meer, naar smaak)
. 3 tenen knoflook
. 350 g (vegetarische) kipstukjes, ongekruid
. 400 g Mexicaanse roerbakmix (1 zak)
. 1 blik tomatenblokjes
. 1 blik kidneybonen (420 gr)
. 1 snufje peper
. e.v.t. chilipoeder, naar smaak

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit intussen in een ruime braadpan de olie. Fruit de ui en knoflook 3 min. Schep de komijn erdoor. Voeg de (vegetarische) kipstukjes toe en bak even mee.
Voeg de roerbakmix toe en bak nog 3 min. Schenk de tomatenblokjes in de pan en breng tegen de kook aan. Draai het vuur laag.
Schep de kidneybonen erdoor en stoof de chili nog 5 min. Breng op smaak met peper.
Verdeel de rijst over 4 borden en schep de chili erbij. 

Groentewraps met pittige biefreepjes (4 personen)

  • Groentewraps (No Fairytales), smaak naar keuze 
  • 400 g biefstuk, in reepjes (evt. kipfilet of zalm. Vegastukjes kunnen natuurlijk ook!)
  • 0,5 zakje tacokruiden
  • 3 el olijfolie
  • 1 gele paprika, zonder zaden in repen                                                      
  • 1 rode paprika, zonder zaden in repen                                                      
  • 2 rode uien, in parten
  • 1/3 krop ijsbergsla in reepjes
  • 2 tomaten, in parten
  • 2 el verse gehakte koriander
  • 6 lepels milde salsa 

Hoe maak je het?

Warm de tortilla's op in een droge koekenpan. Meng het vlees met de kruiden. Verhit de helft van de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de paprikareepjes gaar en knapperig. Verhit de rest van de olie en bak de reepjes vlees bruin en gaar. Schep om met de ui en bak deze 1 minuut mee. Haal alles uit de pan, doe over in een kom tot gebruik en houd alles warm. Vul de tortilla's met sla, tomaat, vleesreepjes, gebakken paprika en salsa en garneer met koriander.  
Foto: No Fairytales

Groentecocido

Uit Natuurlijk Koken

Dit stoofpotje in Spaanse stijl is snel en gemakkelijk te maken en dankt zijn diepe kruidige smaak aan het gerookte paprikapoeder.

Wat heb je nodig?

. 2 el vergine olijfolie

. 1 ui, grof gesneden

. 1 aubergine, grof gesneden

. ½ tl scherp gerookt paprikapoeder

. 2 tenen knoflook, fijngesneden

. 1 grote paprika, zaadlijsten verwijderd, grof gesneden

. 250 gr krielaardappeltjes, ongeschild, schoongeboend, grotere exemplaren gehalveerd

. 450 gr romatomaten, ontveld, grof gesneden

. 400 gr witte bonen uit blik, uitgelekt

. 150 ml (zelfgemaakte) groentebouillon

. 2 takjes rozemarijn

. 2 courgettes, grof gesneden

. Zeezout en peper

 

Bereiding

Verhit 1 eetlepel van de olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak hem in circa 5 minuten glazig. Voeg nog een eetlepel olie toe en roerbak de aubergine 5 minuten, of tot hij net zacht en bruin begint te worden.

Roer het paprikapoeder, de knoflook, paprika, aardappelen en tomaten erdoor. Voeg de witte bonen, bouillon en rozemarijn toe en breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook, dek af, zet het vuur iets lager en laat onder af en toe roeren 30 minuten sudderen.

Schep de courgettes  erdoor en laat zonder deksel nog 10 minuten sudderen, of tot alle groenten gaar zijn en de saus licht is ingekookt.

Schep de stoofpot in diepe borden, verwijder de takjes rozemarijn en serveer.

 

Gerookt paprikapoeder

Als je voor het eerst gerook paprikapoeder gebruikt, controleer dan welke sterkte je koopt. Er is een scherpe variant, heet als chilipoeder, en een milde. Beide geven een heerlijke rokerige smaak aan de stoofpot. 

Basis veggieburger (Nina Olsson)

Dit is een burger die echt, ECHT lekker is.... de basis ingrediënten zijn peulvruchten, granen, (peulvruchten en graan is een zeer geschikte combinatie voor eiwitcompletering), groenten en smaakmakers.

Voor 4 flinke burgers

- 300 gr grofgehakte, gebakken paddenstoelen, aubergine, ui of biet, plus zo nodig wat meer
- 300gr uitgelekte en afgespoelde bonen of linzen uit blik, met een vork

geprakt, plus zo nodig wat meer

- Ongeveer 70 gr gekookte bruine rijst, bulgur of freekeh, plus zo nodig wat meer
- Ongeveer 40 gr haver- of andere vlokken, plus zo nodig wat meer
- 3 tenen knoflook, geperst
- 2 el (8 gr) edelgist of geraspte Parmezaanse kaas
- 2el (30 ml) sojasaus of tamari
- ¾ tl zout, plus meer naar smaak
- ¼ tl zwarte peper uit de molen, plus meer naar smaak
- Kruiden, specerijen, kaas, of andere smaakmakers (desgewenst)
- Olijfolie of ghee, om in te bakken
- 4 broodjes, opengesneden en licht geroosterd

Meng alle ingrediënten voor de burger, behalve de olie of ghee, in een grote kom. Verdeel het mengsel in porties en pulseer ze een paar tellen in een keukenmachine tot je een kruimelig mengsel hebt, hak het mengsel vooral niet te fijn.  Doe de porties terug in de kom en maak een testburgertje om te kijken of hij goed bij elkaar blijft. Pas de textuur eventueel aan met extra droge granen als het te vochtig is, of vochtige elementen als het te droog is. Proef een hapje en voeg naar smaak eventueel wat zout of andere smaakmakers toe: doe gewoon wat jij lekker vindt.
Zet het mengsel minstens 15 minuten en maximaal 24 uur afgedekt in de koelkast. Verdeel het in 4 gelijke porties en maak er burgers van.
Zet een koekenpan met een scheutje olie op matig hoog vuur en bak de burgers 3 tot 4 minuten per kant, tot ze goudbruin zijn. Je kunt ze ook 15 tot 20 minuten op een grillplaat op 190 gr C in de oven zetten. Keer ze halverwege voorzichtig om.

Je kunt beide methoden ook combineren: verhit de oven tot 190 gr C en zet een koekenpan op matig hoog vuur. Sprenkel een scheutje olie in de pan en bak de burgers in totaal 2 tot 3 minuten, tot beide kanten goudbruin zijn. Schep ze vervolgens voorzichtig op een grillplaat, zet ze 10 minuten in de oven en keer ze halverwege voorzichtig om. Op deze manier krijgen ze mooie grillstreepjes en wordt de binnenkant goed gaar.

Rooster de broodjes licht en beleg ze met de burgers en toppings. 
 

Oranje bloemkoolcurry met ei en rijst (4 personen)

• 4 biologische of scharreleieren
• 500 g bloemkoolroosjes (bijv. diepvries)
• 1 ui
• 1 blik tomatenblokjes (400g, naturel)
• 300 g zilvervliesrijst
• 300 g kikkererwten (blik of pot)
• 125 ml zure room / sour cream
• Gemberpoeder
• Kurkuma
• Komijnpoeder                                                                                              
• Korianderzaad                                                                                                 Foto: BGN
• Kaneel
 
Kook de eieren hard, de rijst volgens gebruiksaanwijzing en de bloemkoolroosjes beetgaar. Snipper de ui en bak deze in 2 el vloeibare margarine. Voeg de tomatenblokjes toe aan de ui. Maak een mengsel van 3 tl gemberpoeder, 1,5 tl kurkuma, 3 tl komijnpoeder, 2 tl gemalen korianderzaad en 2 tl kaneel. Voeg aan het tomaat-ui-mengsel toe en laat warm worden. Doe de gekookte bloemkool en de uitgelekte kikkererwten bij het mengsel en roer de sour cream erdoor. Eet samen met de gekookte rijst en het eitje.  

Pitabroodje met harissalinzen en ingelegde ui (4 personen)

- 60 ml olijfolie extra vergine
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 ½ eetlepel harissa
- ½ tl gemalen komijn
- 800 g linzen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
- 500 ml groentebouillon
- 4 spelt of volkoren  pitabroodjes, knapperig gebakken
- Griekse yoghurt en muntblaadjes, voor erbij
Ingelegde ui:
1 rode ui, in dunne ringen
125 ml witte-wijnazijn
zwarte peper

Doe voor de ingelegde ui de rode ui, azijn en peper in een kom en laat 10 minuten staan tot de ui zacht is.  Laat e.v.t. uitlekken en zet apart. Verwarm de olie in een grote anti-aanbakpan op matig vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en bak 6-7 minuten of tot  ze zacht zijn. Voeg de knoflook, harissa en komijn toe en bak nog 1 minuut. Voeg de linzen en bouillon toe en kook 10 minuten, totdat het iets ingedikt is. Voeg op het laatst de koriander en het citroensap toe en roer erdoor. Verdeel de pitabroodjes over de borden, schep er yoghurt, het linzenmengsel, de ingelegde ui en de muntblaadjes open dien op. Lekker met een tomatensalade.

Oosterse tofu (4 personen)

- 1 pakje tofu (750 gram)
- 5-6 el maizena
- 5 el olijfolie
- 5  el vers geraspte gember
- 5 teentjes geperste knoflook
- 3 a 4 el sojasaus
- 1 a 2 el bruine basterdsuiker

- 3 lente-uitjes, in dunne ringen

Dep/druk de tofu goed droog en snijd deze in blokjes. Meng de blokjes goed met de maizena, zodat elk blokje bedekt is met een laagje maizena. Verhit de olie en bak hierin de reepjes in kleine porties, zodat ze een mooie kleur krijgen. Schep de tofu uit de pan, doe een scheutje olijfolie in de pan en bak de gember en knoflook een halve minuut. Voeg de sojasaus, basterdsuiker en 80 – 100 ml water toe en kook de saus circa 2 minuten op middelhoge stand. Voeg de blokjes toe en kook tot de saus is ingedikt. Bestrooi met de lente-ui.  Lekker met rijst, aardappelen, of gewoon lekker bij groente.
Foto: Voedingscentrum

Chili-chipjesschotel (4 personen)

• 1 ui
• 3 teentjes knoflook
• 2 eetlepels olie
• 300 gram vegagehakt
• 2 gele paprika's
• 1 grote winterpeen (á 400 gram)
• 1 rode puntpaprika
• 1 blik gepelde tomaten (á 400 gram)
• 1 blik kidneybonen (á 200 gram, uitgelekt)
• 1 blik zwarte bonen (á 200 gram, uitgelekt)
• 1 klein blikje mais
• 1 theelepel chilipoeder
• 1 theelepel gemalen komijnpoeder
• 50 gram tortillachips naturel

• 4 eetlepels geraspte 30+ kaas

Pel en snipper 1 ui en 3 teentjes knoflook. Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan en fruit de ui en knoflook. Voeg 300 gram vegagehakt toe en bak dit rul. Maak de paprika's en winterpeen schoon en snijdt in stukjes. Fruit deze mee met het gehakt. Voeg 1 blik gepelde tomaten toe, de 2 blikken bonen en 1 klein blikje mais. Maak de chili op smaak met 1 theelepel chilipoeder en 1 theelepel gemalen komijnpoeder en eventueel zout en peper. Doe het deksel op de pan en laat de chili ongeveer 20 minuten op laag vuur pruttelen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C. Doe de chili, als deze klaar is, in een grote ovenschaal. Bedek de chili met de tortillachips. Strooi hierover de geraspte kaas. Snijd als laatste een rode puntpaprika in ringen en verdeel deze over de schotel. Bak de ovenschotel 20 minuten goudbruin in het midden van de oven. 
Tip: dit gerecht is ideaal om restjes groenten in te verwerken. Die stoof je gewoon mee. Bijvoorbeeld bleekselderij of prei.
Tip: Chili hoort licht pittig te zijn. Maar hoe pittig je hem lekker vindt is een kwestie van uitproberen. Om er zeker van te zijn dat hij niet te heet wordt kun je de helft van de chilipoeder toevoegen, voordat je de chili laat stoven. Hierna proef je hem en kun je hem, indien gewenst, pittiger maken door meer chilipoeder toe te voegen.
Foto: BGN

Bruine-bonen soep (4 personen)

• 2 blikken of potten bruine bonen
• 2 uien
• 8 stengels bleekselderij
• 4 vleestomaten
• 2 dunne preien
• 2 eetlepels olie
• 2 teentjes knoflook
• 1-2 theelepels chilipoeder
• 1/2 groentebouillontablet met minder zout
. 1 bosje koriander
• 100 gram alfalfa
• 1 bruin stokbrood

 

Maak de groenten goed schoon. Snijd de ui in snippers, de bleekselderij in boogjes, de tomaten in stukjes en de prei in ringen. Laat de bonen uitlekken en spoel ze af.
Verwarm de olie en fruit hierin de ui. Pers het teentje knoflook uit boven de pan. Bak de bleekselderij, de prei en het chilipoeder kort mee. Voeg de tomaten, ongeveer 750 ml water met het stukje bouillontablet en de bonen toe en breng dit aan de kook. Kook de soep tien minuten zacht en pureer het eventueel met een staafmixer.
Was de koriander en de alfalfa en knip de koriander klein boven een kommetje. Verdeel de alfalfa over twee soepborden en schep de kokende soep erop. Strooi aan tafel de koriander over de soep en geef er een stukje stokbrood bij.
Foto: Voedingscentrum